lördag 15 april 2017

Att avslöja en vinnare

Tiden är inne.
Inne för att kunna avslöja vem som blev årets vinnare.
I kategorin Påskens efterrätt 2017.

Jo, Nutellamannen med fru och barn var ju här på lite bjudning torsdags.
Och jag ville ju testa nåt annat på efterrättsfronten än Nutellasemifreddon.
Den är visst oslagbar.
Den går hem hos alla. (utom nötallergiker)
Och allt annat jag gör, dissar mina barn.
Inte för att det är äckligt och jag slängt i ett kar med salt eller peppar med flit.
Nä, men den där nutellaefterrätten.
Jag sa ju det - O.S.L.A.G.B.A.R.!

Men för att vidga vyerna, så la jag ut en efterlysning på Facebook.
"Påskig efterrätt, utan en massa godis som garnering."
Lil' sis och Big Bro har slutat med sådant.
Godis alltså.
På eget bevåg. 
Ett godisfritt barn hela tvåtusensjutton = ettusenfemhundra riksdaler
Två godisfria barn hela tvåtusensjutton = tretusen uscados
Mamma+pappa=fattiga

Eftersom jag gillar choklad (gillar, är kanske en underdrift?)
men ändå ville ha nåt gult, påskigt så blev det en sån här pansjånärstårta.
Jo, för om man är pansjånär, så måste man ju gilla sådana här pansjonsfrukter.
Iallafall säger man så om man heter lil'sis i den här familjen...

Så chokladtårta med chokladmousse och passionsfruktsmousse blev det alltså.
En riktig tungviktare.
A la´ Hollandia-style.
Yeah! Baby! Proppmätt!



Choklad- och passionsfruktsmousetårta
12-16 port

Botten:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 ägg
2 dl mjöl

Mörk chokladmousse:
200 g mörk choklad
2 ägg
2 gelatinblad
3 dl grädde

Passionsfruktsmousse:
1 äggula
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl grädde

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Botten:
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör ner äggen, ett i taget och därefter mjölet.
Fäst ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar kant, 26 cm.
Häll smeten i formen och grädda 20 min i nedre delen av ugnen, 175 grader.
Låt botten svalna.

Mörk chokladmousse:
Smält chokladen i vattenbad. 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten under fem minuter.
Ta upp gelatinbladen, krama ut vattnet och rör ner dem, 
ett i taget så att de smälter i den varma chokladen.
Rör ner äggen, ett i taget och låt chokladen svalna.
Vispa grädden lätt, rör ut chokladen med en del av grädden och vänd sedan ner
resten försiktigt tills allt blandat sig.
Fördela moussen över chokladbotten och ställ sedan in den i kylen.

Passionsfruktsmousse:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten under fem minuter.
Vispa gula, socker och vaniljsocker.
Vispa ner mascarponen i äggsmeten.
Värm juicen på svag värme i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen, ett i taget, och vispa ner i juicen. Vispa sedan ner i äggsmeten.
Vänd ner den lättvispade grädden och bred sedan ut moussen, på chokladmoussen.
Ställ in i kylen.

Gelétäcke:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under fem minuter.
Späd den koncentrerade juicen något starkare än vanligt (tex 1+3 istället för 1+4).
Värm ½ dl av juice i en kastrull på låg värme.
Vispa ner de urkramade gelatinbladen i juicen, ett i taget.
Häll ner resten av juicen och blanda.
Gröp ut passionsfrukterna och blanda i fruktköttet och kärnorna i juicen.
Låt det svalna ca en halvtimme och skeda juicen över moussen.

Ställ in den i kylen igen och låt den stå där minst fyra timmar innan servering.
Jag gjorde min dagen innan och det blev hur bra som helst.

Inga kommentarer: