lördag 30 maj 2015

Rabarberpaj 2.0

Det är tur man har snälla kollegor.
Några som göder en med Nutella-bauta-burk till sin födelsedag.
Och en annan som kommer med en stor bukett rabarberstjälkar i förra veckan.
Dom stjälkarna räckte minsann till två goda pajer.
En "mammas klassiker" och en ny. Lite uppgraderad.
Till si sådär 2.0
Och den där tror jag visst att jag kommer slänga ihop fler gånger.
Med en uns mindre socker.
Men annars så - tummen upp!
 

 
Rabarberpaj med kardemumma (8–10 bitar)
 
Pajskal:
 2,5 dl mjöl
 0,5 dl socker
100 g kallt smör
 1 äggula
 1 krm salt
 
Fyllningen
 200–300 g rabarber, gärna så späda stjälkar som möjligt
 2 ägg
 1 dl socker
 2 tsk vaniljsocker
 1 dl  mandelmjöl eller lika mycket mald mandel
1 msk vetemjöl
1 tsk kardemumma
 25 g smör, smält
 
Övrigt:
 ca 0,5 dl råsocker strö

Gör såhär:
Pajskalet: Blanda socker, mjöl, salt och smör till en smulig massa,
Tillsätt äggulan och blanda tills degen går ihop. Bearbeta inte för mycket!
 Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
 Kavla ut degen mellan bakplåtspapper och klä en form med den. Eller tumma ut degen direkt i formen med fingrarna.
 Kläm fast aluminiumfolie runt kanterna om du är bekymrad över nedhasningseffekten i ugnen. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter vid 175 grader.
 
Fyllningen: Skölj rabarbern och skär den i bitar. Ta inte med den allra nedersta delen.
 Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Vänd ner kardemumma i äggsmeten tillsammans med mandelmjölet och mjölet. Blanda varsamt. Tillsätt det smälta smöret och blanda försiktigt till en jämn smet.
 Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Tryck ner rabarberbitarna i smeten.
Grädda cirka 20 minuter vid 200 grader. Pajskalet ska ha en fint gyllenbrun färg,
rabarbern ska vara mjuk rakt igenom och fyllningen ska ha stannat.
 Strö ev råsocker över direkt efter att du tagit ut den ur ugnen.
Servera med vanliglass eller vaniljvisp.
 
 
(Ursprungligt recept från 175 grader)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag lämnar ett avtryck... Halkade in av en slump och har läst och läst. Gillar det jag ser och läser väldigt mycket.
Själv är jag en 47-årig småbarnsmamma från en liten ö i den Österbottniska skärgården i Finland.
Kommer att fortsätta "halka" in på din blogg! Ha n fin sommar!
Susanne

TITTILINA sa...

Vad roligt! Du är så välkommen att fortsätta halka in här, Susanne!

maria at inredningsvis sa...

MMM sån paj påminner när jag va barn och mamma bakade :)



Ny post ute om solskydd till fönster :)

Ha en fin fortsatt vecka

LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor