söndag 18 oktober 2015

En så mycket bättre äpplepaj

Lördagkväll.
Vi får sällskap till kvällsmaten.
Och nån som hjälper oss att hyssja åt de fyra uppspelta barnen.
När mammorna och papporna, för en gångs skull, 
sitter alldeles tysta framför Miriams breath-taking-sång.
Lutar sig framåt i soffan och blir betagna.

Sen får de uppspelta, uppmärksamhet igen.
Och får de små magarna fyllda med en så mycket bättre äpplepaj.
Här för att stanna.


Äppelkolapaj med dulche-de-leche

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
2 msk vatten

Fyllning: 
4-5 fasta äpplen
1 burk karamelliserad mjölk a 397 g
1 msk kanel
3 msk socker
1 msk smör

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop smör, mjöl och socker.
3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en springform, ca 24 cm och nagga botten.
5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
6. Skala och skiva äpplena i ganska stora skivor.
7. Fräs äpplena i smör, socker och kanel på medelvärme, ca 10 min tills de börjar bli mjuka.
8. Tillsätt den karamelliserade mjölken i stekpannan och låt puttra några minuter.
9. Häll fyllningen i pajskalet och låt grädda i 30 minuter.
10. Låt svalna. Servera med vaniljsås eller glass.






Inga kommentarer: