torsdag 12 maj 2011

Att leva som man lär

Mamma, kan jag fått ett Kinderägg? frågar I under tiden han stiger upp från kvällsbadet. "Nä, det är inte lördag idag", svarar jag. Inte ens lill-lördag. Inte för att det skulle hjälpa, för i det här huset försöker vi hålla oss till godis på lördagar. Med undantag av kalas på annan veckodag eller någon enstaka gång pga nåt annat. Men annars är det lördagsgodis som gäller. Punkt. Slut.
Iallafall för I´s del. E är fortfarande inte inbjuden i den här världen även om hon ibland slänger en och annan trånande blick. Men då är vi snabba att bjuda på lite russin. Works all the time.

Och det är ju en fantastisk tur att man lever som man lär. Själv har jag varit i chokladkuben både en, två, tre, kanske fyra gånger denna torsdag och smaskat på Lindtkulor. Och om sanningen ska fram så är den snart uppäten för jag har även hängt där måndag, tisdag och onsdag. Nä, det är inte lördag idag.... Orättvist, men sånt är livet.
Det här var mitt dilemma när jag var liten. Jag fick bara godis på lördagar och jag var sur för att jag inte fick bestämma när det var läggdags. Åh vad skönt det ska bli när jag blir vuxen, då får jag bestämma allting själv! Jag hade ingen tanke på att det kunde gälla pensionsförsäkringar, telefonabonnemang, elleverantör, förskola och skola till mina barn, tjänstebil till mannen eller inte, pest eller kolera. I efterhand kan jag tycka att livet som barn var enklare. Men att få äta godis och sötsaker när man vill är baske mig en av de vuxnas privilegium.

Inga kommentarer: